Suomalaista kotoisaa jouluperinnettä

Suomalaista kotoisaa jouluperinnettä

Joulu on Suomessa vuoden kiertoon liittyvistä juhlista tärkein ja sitä vietetään perinteisesti perheen kesken. Jouluaattoon kuuluvat sekä meillä että useimmissa suomalaisissa kodeissa joulukuusen koristelu, joulusauna, runsas ateria ja joulupukin saapuminen lahjoineen. Joulusaunan tarkoitus on puhdistaa keho ja mieli rauhoituttaessa joulun viettoon. Saunaan mennään perheittäin tai sitten naiset ja miehet erikseen. Ateriaa valmistetaan huolella syksyn satokauden antimista jo hyvissä ajoin ja siinä ei kaloreita lasketa. Ruokailu on perheen kiireetöntä yhdessäoloa.

Tullessasi vieraaksemme tutustut aluksi kotiimme ja meihin, Ainiin ja Pekkaan. Kerromme tarinoita talon ja alueen historiasta sekä joulun vietosta. Pääset kotisaunaamme puhdistavien koivuisten tuotteiden kera, joiden käytön ja saunomisen kulun ohjaamme perusteellisesti. Käytössänne ovat itse tehdyt koivusaippua ja -shampoo, vihta, koivuinen löylyvesi ja ihovoide. Saunomisen lomassa nautit koivuisia juomia, jotka lisäävät saunomisen kokonaisvaltaista puhdistavaa vaikutusta. Vilvoittelet välillä, pääset myös ulos, jopa lumeen.

Kruunaat saunassa saavuttamasi hyvän olon runsaalla aterialla, joka sisältää perinteiset suomalaisen jouluruuan ainekset. Kaikki ruuat ja juomat on alusta asti itse tehty ja ne sisältävät metsästä keräämiämme yrttejä, marjoja ja sieniä. Ruokamme ovat siis lähellä tuotettua ja suurelta osin luonnontuotteita. Meillä on paljon tietoa luonnosta, paikallisesta elämäntavasta ja joulun vietosta, joista keskustelemme mielellämme kanssasi ruokailun lomassa.

Ruokapöytämme sisältää seuraavat ruokalajit:

Kylmät kalaruuat (3-4 erilaista, esim. kylmäsavukala, suolakala suutarinlohi, silli), liharuuat (2-3 erilaista, esim. poronliha, kinkku), lämpimät laatikot (2-3 erilaista, esim. nauris-, punajuuri-, lanttu-, porkkanalaatikot), metsäsienisalaatti, vihreä salaatti, sienipikkelssi, keitetyt perunat, leivät, voi, kastikkeet, hyytelöt, sinappi, marjajäädyke tai –vanukas jäätelön/kermavaahdon kera, suklaa, joulutortut, piparit.

Juomat: metsämarjamehu, vesi, olut, viini, kahvi, tee